homify 360°: dom w dawnej suszarni nasion pod Poznaniem

Yêu cầu báo giá

Invalid number. Please check the country code, prefix and phone number
Bằng cách nhấp vào 'Gửi', tôi xác nhận rằng tôi đã đọc Chính sách Bảo mật và đồng ý các thông tin nói trên sẽ được xử lý nhằm đáp ứng yêu cầu của tôi.
Lưu ý: Bạn có thể thu hồi sự đồng ý của mình bất kỳ lúc nào trong tương lai bằng cách gửi email tới privacy@homify.com.

homify 360°: dom w dawnej suszarni nasion pod Poznaniem

Martyna Wieczorek Martyna Wieczorek
 Nhà theo Neostudio Architekci, Hiện đại
Loading admin actions …

Dom, do którego wybierzemy się dzisiaj z serią homify 360°, powstał w oparciu o posiadającą unikalny klimat działkę pod Poznaniem, będącą niegdyś terenem suszarni nasion i należącą do dawnej Akademii Rolniczej. Dodatkowym atutem tego terenu o powierzchni bliskiej 1300 m2 jest naturalne zalesienie drzewami z okazałego gatunku robinii akacjowych.  

Zadanie przed jakim stanęli projektanci z poznańskiej pracowni architektonicznej Neostudio nie było najłatwiejsze. Właściciele posesji, pragnęli przekształcą stary i zniszczony budynek suszarni nasion w funkcjonalny i stylowy dom. Architekci zdecydowali się działać dwutorowo. Po pierwsze odnowić i zmodernizować istniejący już obiekt, a po drugie dobudować nową bryłę, która wzbogaciłaby cały projekt i zaakcentowała jego nowoczesny charakter.

Cały dom dzieli się na dwie, wyraźnie zaznaczone kubatury. Każda z nich różni się od siebie wyglądem i przeznaczeniem. W parterowej, pokrytej drewnem zaaranżowano wielofunkcyjną strefę dzienną składającą się z salonu, otwartej kuchni i jadalni. W starej części natomiast, na parterze urządzono garaż i część gospodarczą a na piętrze sypialnie. Zastosowane materiały oraz duże okna części dziennej starają się nawiązać dialog zaprojektowanego budynku z naturalnym otoczeniem.

​Budynek starej suszarni

Opustoszałym murom nowe życie dali architekci: Bartosz Jarosz i Paweł Świerkowski. Zgodnie z ich projektem kubatura starej części miała stanowić neutralne tło dla nowoczesnej formy dobudówki. Na parterze domu zaprojektowano miejsce na garaże i pomieszczenia gospodarcze. Na piętrze natomiast, urządzono wygodne i stylowe sypialnie. Od zewnątrz, ta część budynku została otynkowana i pomalowana na jednolity biały kolor.

​Dobudowana część

Nowa, dobudowana część prezentowanego projektu, stylistycznie zupełnie odcina się od zmodernizowanego budynku starej suszarki. Powstała bryła domu, wyraźnie dzieli się więc na dwie kontrastujące ze sobą części. Nową część obłożono drewnem, a duże okna zaprojektowano tak, że wychodzą na piękny ogród obficie zadrzewiony robiniami akacjowymi. Ta jednokondygnacyjna bryła mieści w sobie nowoczesną strefę dzienną z salonem, jadalnią, otwartą kuchnią i przykrytą świetlikiem klatkę schodową.

​Część dzienna

Wnętrza budynku domu zostały zaprojektowane przez ten sam zespół architektów z Neostudio wzbogacony o inwestor projektu Magdę Nowak. Przestrzeń dzienna jest całkowicie otwarta i nie dzielą jej żadne ściany. Panuje tu biel, jasność i minimalizm, a wybrane meble i sprzęty charakteryzuje wyszukany, designerski styl i intensywna barwa. Zastosowano w niej też wiele funkcjonalnych rozwiązań, na przykład telewizor zasłaniany jest specjalnym ekranem na czas, kiedy nie jest on używany. Okna znajdujące się w części dziennej mają ogromną powierzchnię, dzięki czemu domownicy mogą cieszyć się pięknym widokiem na las i niebo.

​Kuchnia

Posadzka w kuchni, podobnie jak w całej części dziennej  prezentowanego domu wykonana jest z nowoczesnego materiału jakim jest żywica poliuretanowa. Ściany to natomiast połączenie lśniących frontów szafek, białej farby oraz… szkolnej tablicy. Materiał, którym pokryta jest powierzchnia tej ostatniej to właściwie nie tablica, a farba tablicowa. Jest to stosunkowo nowy rodzaj farby, która położona na ścianie daje efekt podobny do posiadania tablicy szkolnej. To rozwiązanie idealnie pasujące do kuchni, gdzie często notuje się przepisy czy listy zakupów.

​Jadalnia

Jadalnia znajduje się na środku ogromnego pomieszczenie i zajmuje jego stosunkowo najmniejszą część. Składa się na nią duży, masywny stół wykonany z twardego drewna i minimalistyczne krzesła z białego plastiku, które całej aranżacji nadają wyjątkowy, nieco eklektyczny wyraz. Na uwagę zasługują też wyszukane lampy nawiązujące swoim stylem do nurtu industrialnego.

​Salon

Meble w salonie to piękne i stylowe antyki odrestaurowane i pokryte nowymi, welurowymi obiciami w elektryzujących kolorach. Tę niesamowicie eklektyczną aranżację uzupełnia nowatorski projekt żywego stołu autorstwa inwestorki i projektantki całego wnętrza – Magdy Nowak. Stół ten pokryty jest prawdziwą trawą w związku z czym należy go podlewać i od czasu do czasu wystawiać na zewnątrz, żeby chłonął światło i świeże powietrze. W tak urządzonym salonie pikniki na trawie można urządzać o każdej porze dnia i roku!

​Schody i korytarz

Materiał, z którego wykonana jest elewację części starej to tynk mineralny, w części nowej z kolei użyto desek z modrzewia syberyjskiego. Do stworzenia schodów prowadzących na piętro użyto natomiast stali, a stopnie wykonano z drzewa dębowego. Podłużny świetlik, znajdujący się nad schodami wprowadza do wnętrza dodatkowe światło i uatrakcyjnia wygląd korytarza.

Drewniany taras

Dobudowana, pokryta drewnem część domu została przedłużona o drewniany podest, który tworzy duży, otwarty taras. W okresie letnio-wiosennym rozłożyste okna mogą zostać otwarte tak, że dom tworzyć będzie niejako całość z tarasem i zlewającym się z lasem ogrodem.

Jeżeli interesuje Cię więcej ciekawych realizacji prosto od polskich projektantów homify zaprasza do przeczytania:

homify 360°: kobiece wnętrze w Wilanowie

Industrialny glamour w Łodzi- jak szykownie urządzić loft?

homify 360°: jednoosobowy dom w Krakowie

 Nhà theo Casas inHAUS, Hiện đại

Need help with your home project?
Get in touch!

Discover home inspiration!