Przed i po: od zapuszczonego podwórza do stylowego mieszkania w Londynie

Yêu cầu báo giá

Invalid number. Please check the country code, prefix and phone number
Bằng cách nhấp vào 'Gửi', tôi xác nhận rằng tôi đã đọc Chính sách Bảo mật và đồng ý các thông tin nói trên sẽ được xử lý nhằm đáp ứng yêu cầu của tôi.
Lưu ý: Bạn có thể thu hồi sự đồng ý của mình bất kỳ lúc nào trong tương lai bằng cách gửi email tới privacy@homify.com.

Przed i po: od zapuszczonego podwórza do stylowego mieszkania w Londynie

Alicja Olko Alicja Olko
 Nhà bếp theo homify, Hiện đại
Loading admin actions …

Studio projektowe Tom Kaneko Design & Architecture z Wielkiej Brytanii specjalizuje się transformacjach małych, zaniedbanych i zapomnianych przestrzeni. Z tego powodu zostali zatrudnieni do przeprowadzenia metamorfozy małego szeregowca w londyńskiej dzielnicy Hackney. Przeznaczono im na to budżet około 350.000 złotych i zlecono renowację istniejącego wnętrza, jego rozbudowę na zapuszczone podwórze oraz taką aranżację, która umożliwiłaby swobodny dostęp naturalnego światła.

Przed projektantami stało kilka podstawowych wyzwań- po pierwsze, musieli zmierzyć się z ograniczoną wolną przestrzenią. Po drugie, czekało na nich ciemne i nieprzyjazne wnętrze. I w końcu, także budżet narzucał liczne ograniczenia. Zobaczcie, jak projektanci poradzili sobie z tymi przeciwnościami i jaki efekt końcowy udało im się osiągnąć.

Widok sprzed renowacji

{:asian=>"Châu Á", :classic=>"cổ điển", :colonial=>"thuộc địa", :country=>"Quốc gia", :eclectic=>"chiết trung", :industrial=>"công nghiệp", :mediterranean=>"địa trung hải", :minimalist=>"tối giản", :modern=>"hiện đại", :rustic=>"mộc mạc", :scandinavian=>"scandinavian", :tropical=>"nhiệt đới"}  theo homify,
homify

Garden view before extension

homify

Na zdjęciu widzimy szeregowiec od tyłu, gdzie zlokalizowano niewielkie, zaniedbane podwórze. Tak prezentowało się ono przed rozbudową i renowacją. Jest to standardowy budynek mieszkalny tej londyńskiej dzielnicy- ceglany, jednopiętrowy budynek z odchodzącym od niego gankiem i wąskim podwórzem. Sztampowo i nieciekawie prezentował się tył tego domu- do czasu…

Ogród w egzotycznym stylu

Architekci zdecydowali się na dobudówkę, połączoną z pozostałymi częściami szeregowca. Ważne było, aby w sposób spójny i harmonijny zintegrować nowy fragment domu z jego pozostałymi elementami. Dobudówkę wykonano z drewna, które jest materiałem uniwersalnym, świetnie łączącym się z innymi surowcami, takimi jak chociażby cegła.

Odrestaurowane podwórze nabrało nieco egzotycznego charakteru, a to za sprawą stylowego drewnianego ogrodzenia oraz klimatycznych mebli ogrodowych. Tym samym to poprzednio zaniedbane podwórze przeistoczoną w oazę w samym środku miasta, gdzie latem organizować można grille i spotkania z przyjaciółmi.

Jadalnia

 Nhà bếp theo homify, Hiện đại
homify

Kitchen/Dining Room

homify

Życzeniem klienta było stworzenie wnętrze otwartego, jasnego i przestronnego, które umożliwiałoby wygodne gotowanie i spożywanie posiłków w licznym gronie. Aby to osiągnąć, architekci zdecydowali się na zainstalowanie świetlików w nowo dobudowanej części domu, wpuszczając światło nie tylko od ogrodu, ale także od góry. Płynność pomiędzy jadalnią znajdującą się wewnątrz, a ogrodem osiągnięto dzięki przesuwanym, szklanym drzwiom.

Widok na kuchnię

 Nhà bếp theo homify, Hiện đại
homify

kitchen

homify

Jest coś ze stylu eklektycznego w tym otwartym pomieszczeniu, na które składa się kuchnia i jadalnia- biała cegła na ścianie odwołuje się do estetyki industrialnej, co dotyczy także lamp i widocznych metalowych elementów w kuchni; drewniane meble nawiązują do stylu skandynawskiego, a dekor i wyposażenie kuchni do stylistyki rustykalnej. Wiele elementów tego wnętrza zostało osobiście wybranych przez właściciela, obrazując doskonale jego dobry gust i wyszukany smak. Całość prezentuje się spójnie i harmonijnie pomimo tego, iż jej poszczególne składniki przynależą do różnych stylów.

Kącik do czytania

scandinavian  theo homify, Bắc Âu
homify

Window seat

homify

W aranżacji wnętrza tego domu użyto przede wszystkim świerku norweskiego. Jest to gatunek drewna należący do najtańszych i najłatwiej dostępnych. Jednakże w tym jasnym i gustownie urządzonym mieszkaniu świetnie się ono prezentuje. Stanowi doskonałe tło dla dodatków dekoracyjnych i wyszukanych mebli, co widać na przykładzie tego uroczego kącika do czytania. Zaaranżowany tuż przy oknie, zachęca do tego, aby spędzać w nim wolny czas, podziwiając ogród na zewnątrz. Miękkie poduchy o egzotycznym wzorze świetnie komponują się z odcieniem drewnianych paneli na ścianie.

Domowe biuro

 Phòng học/Văn phòng theo homify, Hiện đại
homify

Study

homify

Niewielka przestrzeń została wykreowana na granicy nowej i starej części budynku. Została ona oświetlona dzięki zainstalowanemu na suficie świetlikowi, który gwarantuje stały dostęp naturalnego światła. Jest to wnętrze niewielkie, ale przytulne i używane jest przez właściciela jako domowe biuro. Ceglane ściany pokryte białą farbą udekorowano oryginalnymi plakatami i obrazami, czyniąc to wnętrze przestrzenią silnie spersonalizowaną.

Plan

{:asian=>"Châu Á", :classic=>"cổ điển", :colonial=>"thuộc địa", :country=>"Quốc gia", :eclectic=>"chiết trung", :industrial=>"công nghiệp", :mediterranean=>"địa trung hải", :minimalist=>"tối giản", :modern=>"hiện đại", :rustic=>"mộc mạc", :scandinavian=>"scandinavian", :tropical=>"nhiệt đới"}  theo homify,
homify

Ground Floor Plan

homify

Aby dokładnie zaprezentować Wam, jak jawi się rozkład pomieszczeń w tym mieszkaniu, prezentujemy szczegółowy szkic projektu. Widać na nim, jak funkcjonalni i logicznie rozmieszczono tutaj pomieszczenia i poszczególne meble.

Przekrój

{:asian=>"Châu Á", :classic=>"cổ điển", :colonial=>"thuộc địa", :country=>"Quốc gia", :eclectic=>"chiết trung", :industrial=>"công nghiệp", :mediterranean=>"địa trung hải", :minimalist=>"tối giản", :modern=>"hiện đại", :rustic=>"mộc mạc", :scandinavian=>"scandinavian", :tropical=>"nhiệt đới"}  theo homify,
homify

Section through house

homify

Choć jest to dom o niewielkiej powierzchni, to właśnie jego ograniczony metraż sprawia, że jest tak czarujący i przytulny. Ten projekt pokazuje, iż nie trzeba dysponować nieograniczoną przestrzenią, aby stworzyć mieszkanie o wnętrzu ciepłym, domowym i stylowym.

Inne przykłady niesamowitych renowacji znajdziecie w naszym magazynie.

 Nhà theo Casas inHAUS, Hiện đại

Need help with your home project?
Get in touch!

Discover home inspiration!