Zabawy z geometrią!

Yêu cầu báo giá

Invalid number. Please check the country code, prefix and phone number
Bằng cách nhấp vào 'Gửi', tôi xác nhận rằng tôi đã đọc Chính sách Bảo mật và đồng ý các thông tin nói trên sẽ được xử lý nhằm đáp ứng yêu cầu của tôi.
Lưu ý: Bạn có thể thu hồi sự đồng ý của mình bất kỳ lúc nào trong tương lai bằng cách gửi email tới privacy@homify.com.

Zabawy z geometrią!

Aśka Warchał Aśka Warchał
 Nhà theo miba architects, Công nghiệp
Loading admin actions …

homify pełne jest wspaniałych rezydencji, z których możemy czerpać inspiracje garściami. Niecodziennie jednak mamy okazję pokazywać Wam domy tak niezwykłe jak ten prezentowany dzisiaj. Po pierwsze jest on wyjątkowy ze względu na osobę właściciela – hiszpańską malarkę Laurę Ríos. Niecodzienna bryła budynku wykorzystująca spadek terenu od studia architektury Miba Architects jest tak oryginalna jak sztuka artystki. Także odważny wystrój wnętrz łączący bezkompromisową nowoczesność z eklektyzmem to arcydzieło.

Dzisiejszy spacer będzie zatem niezwykły pod wieloma względami. Dowiemy się jak mieszkają artyści oraz podejrzymy jak podzielić dom na funkcjonalne strefy. Na miłośników brawurowej architektury nowoczesnej czeka prawdziwa gratka! 

Zapraszamy na północ Hiszpanii, do zielonego regionu Asturias…

Wyrastająca z ziemi bryła

Wspaniała biała fasada z przeszkleniami oraz drewnem w ramach dekoracji nawiązującej do otaczającej nas natury wydaje się wyrastać ze zbocza wzgórza niczym żywy organizm. Ten widok zapiera nam dech w piersiach! Projekt budynku to hołd oddany architekturze dekonstruktywizmu. Stała się ona popularna w późnych latach 80-tych. Zakłada fragmentację, tworzenie krzywoliniowych kształtów, które wymuszają na nas nowy sposób patrzenia.

Kamuflaż

Jak już wspomnieliśmy, w projekcie wykorzystano spadek terenu. Patrząc na budynek od góry widzimy, że na dachu jednej z części posadzono zielony trawnik. Rezydencja i wzgórze stały się jednością! Rezydencja zawiera w sobie trzy funkcjonalne strefy. Pierwszą, tą pod zielonym dachem, jest przestrzeń z sypialniami dla gości. Dalej, część bliżej nas, z ogromnymi przeszkleniami to studio artystki. W głębi widzimy właściwy dom.

Wejście do świątyni sztuki

Znajdujemy się u szczytu schodów prowadzących do pracowni artystki. Na pierwszym zdjęciu mogliśmy zauważyć, że człony domu właściwego oraz studia zostały ułożone praktycznie równolegle. Dom jest jednak konstrukcją dwupoziomową, podczas gdy pracownia to jedna ogromna przestrzeń otwarta z niezwykle wysokim sklepieniem. I to jakim! Ogromne panoramiczne okno zapewnia znakomite doświetlenie wnętrza, a biel ścian odbija światło i nie zakłóca procesu twórczego. To pomieszczenie to jednak nie tylko pusty kontener. Fascynujące rzeźby stojące na schodach muszą znakomicie stymulować kreatywność artystki!

Pracownia z duszą

Gdy stoimy na dole, uświadamiamy sobie wymiary przestrzeni, w której się znajdujemy. W takich warunkach chce się tworzyć! Nasza malarka ma tutaj wystarczająco dużo miejsca, by pracować nad kilkoma dziełami jednocześnie, ma zapewniony szybki i łatwy dostęp do swoich materiałów. Do tego architekci zadbali, by naturalne światło zalało pomieszczenie lecz nie padało nigdy bezpośrednio na prace. Wprowadzono tutaj także system naturalnej wentylacji.

Kuchnia z nutą art déco

Przechodzimy teraz do części dla gości, która wyposażona jest we własną kuchnię. W tej przestrzeni nawiązano do ponadczasowej elegancji stylu art déco. Miedziana lampa lśni nad czarną wyspą ze strefą śniadaniową, przy której postawiono obite skórą drewniane stołki. Ta ingerencja zaskakująco dobrze współgra z białą, nowoczesną otoczką.

Sypialnia z widokiem

Przechodzimy teraz do jednej z sypialni. Architektura wnętrz jest w tym projekcie niezwykle konsekwentna. Także tutaj znajdziemy białe ściany oraz sufit z blachy. Drewniana komoda to kolejne subtelne nawiązanie do stylistyki retro. Tym, co musi przykuć naszą uwagę jest naturalnie ogromne przeszklenie, dekorujące wnętrze fascynującym, leśnym pejzażem. 

Zapadając w sen

Patrząc z tej perspektywy można by zapomnieć o dekonstruktywizmie… Budynek wydaje się być prostopadłościanem jakich wiele. My jednak wiemy, że to tylko pozory! Po zmroku część dla gości świeci własnym blaskiem, zanurzona w naturze.

Sami zastanawiacie się nad budową domu z pracownią? Jak połączyć ze sobą miejsce pracy i miejsce wypoczynku? Na ciekawy pomysł wpadli Anonimowi Architekci w projekcie domu w Czarnowie, odnajdziecie go w Katalogu Inspiracji 6 pięknych tarasów.

 Nhà theo Casas inHAUS, Hiện đại

Need help with your home project?
Get in touch!

Discover home inspiration!